divendres, 2 d’abril del 2010

Passió segons Sant Mateu

Avui és Divendres Sant i no me'n puc estar de fer la proposta musical relacionada amb el dia d'avui: la Passió segons Sant Mateu de Johann Sebastian Bach. Aquesta gran obra, de 3 hores de durada aproximadament, és segurament una de les obres més importants de la història de la música  i una de les meves obres predilectes.

En aquest vídeo us presento la que segurament és l'ària més bonica, inspirada i emocionant de la passió: l'ària per a contralt "Erbarme dich". Aquesta ària es situa inmediatament després de les negacions de Pere i el text és un comentari al que acaba de passar. La traducció diu:

     Apiada't, Déu Meu,
     de les meves llàgrimes.
     Mira el meu cor i els meus ulls
     que ploren amargament davant teu.
     Tingues pietat!
                             Traducció de Josep-Miquel Serra


La contralt es diu Bogna Bartosz. I quina veu que té. Una mervella!

Qui tingui ganes d'escoltar tota la Passió segons Sant Mateu, pot anar mirant el següent vídeo (el començament de l'obra) i quan s'acabi, obrir el primer vídeo que proposen.
Recomano seguir la traducció del text que podreu trobar en aquest enllaç.


Koopman - Amsterdam Baroque Orchestra and Soloists

Hi ha una gravació comercial en DVD del segell holandès Challenge Classics d'aquesta passió que interpreten la Amsterdam Baroque Orchestra and choir sota la direcció de Ton Koopmann. Els solistes vocals són: Jörg Dürmüller, Evangelista - Ekkehard Abele, Jesús - Cornelia Samuelis, soprano - Bogna Bartosz, mezzo-soprano - Paul Agnew, tenor - Klaus Mertens, baríton.

També podeu escoltar una altra versió de la Matthäuspassion a través de l'Spotify si cliqueu aquesta adreça: http://open.spotify.com/album/5qM1nkKSMtvMq9e8bJbFyi

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Realment és una obra preciosa. I trobo que els dos vídeos estan molt bé :)

MªCarmen

JORDI ha dit...

Gràcies pel teu comentari, MªCarmen.