diumenge, 6 de desembre del 2009

Simfonia núm. 1 de G. Mahler

En el 3r moviment (Feierliich ung gemessen ohne zu schleppen, marxa fúnebre) de la Primera Simfonia de Gustav Mahler, anomenada Tità, apareix la variació en re menor, de la melodia popular Frère Jacques.

El passatge comença amb un inquietant toc de timbales (tònica, dominant, tònica...) i comença el cànon un solo de contrabaix al que respon el fagot i després els violoncels i la tuba. La tristesa de la marxa fúnebre contrasta amb els passatges en què apareix una banda popular i el que sembla música de dança d'una celebració jueva.

El contrast de diferents melodies i diferents ambients és molt freqüent en la música de Mahler. En aquest 3r moviment dóna la impresió que estàs en un funeral i mentre vas fent la processó rere el fèretre, passes pel davant de les cases dels veïns, on es viuen realitats ben diferents a la que tu estàs vivint en aquest moment. Tant real com la vida mateixa, no trobeu?

Aquí teniu el tercer moviment d'aquesta simfonia partit en dos vídeos que he trobat al youtube. Si voleu, també podeu escoltar tota la simfonia a l'Spotify, a la vostra biblioteca més propera, a la Mediateca de Caixa Forum, o demanant-ho a Catalunya Música.

També podeu consultar la partitura clicant en aquest enllaç i buscant la pàgina 76.