dimarts, 27 de desembre del 2011

Simfonia 41 "Júpiter" KV.551 de W.A. Mozart (I)


La Simfonia núm. 41 en do major K.551, o Simfonia Júpiter és la darrera simfonia de Wolfgang Amadeus Mozart. La seva composició va finalitzar el 10 d’agost de 1788. Aquell estiu, en només sis setmanes, Mozart també va composar les Simfonies núm. 39 (completada el 26 de juny), la núm. 40 (el 25 de juliol), els seus trios per a piano en les tonalitats de mi i do, la seva Sonata Fàcil, i una Sonatina per a violins.

No se sap si la Simfonia núm. 41 va ser interpretada en vida del compositor. Segons Otto Erich Deutsch, en aquesta època, Mozart estava preparant una sèrie de concerts en un casino nou al Spiegelgasse dirigit per Philipp Otto. Mozart fins i tot va enviar un parell d'entrades al seu amic Michael Puchberg. Però no s'ha arribat a saber si la sèrie de concerts es va realitzar, o es va anul·lar per manca d’interès.

El sobrenom de Simfonia Júpiter es va afegir uns anys més tard a causa del caràcter brillant de la seva tonalitat inicial, Do Major, i a la claredat de la seva escriptura per a vents (trompes i trompetes agudes).

Podreu sentir-la sensera en els propers vídeos interpretada per la Wiener Philharmoniker dirigits per Karl Bohm.

I. Allegro Vivace

II. Andante cantabile

III. Menuetto. Allegro

IV. Finalle. Molto Allegro

Accediu a l'article Simfonia 41 "Júpiter" KV.551 de W.A. Mozart (II) on teniu més informació sobre aquest fantàstic quart moviment.